Три години Народно читалище „Месемврия-2015“ - Несебър

3 years M2015   Три години от своето съществуване навърши през ноември 2018 г.         Народно читалище „Месемврия-2015“. Регистрирано официално в края  на  2015 г. в Министерството на културата, а преди това и в Бургаския окръжен съд,  то е второто действащо читалище в град Несебър. Петима са представителите на читалищното настоятелство през първия тригодишен мандат - Георги Шишманидов - председател, Адриана Германова - секретар и членове - Денис Гонсалвеш, Божин Джинков и Таня Панайотова-Маркова.

Създадено на учредително събрание с подкрепата на над 180 души, днес читалището развива богата културна дейност. За тези три години екипът на настоятелството и техни съмишленици успяха да разнообразят и допълнят културния афиш със събития в малкото морско градче. Особено важно е това през зимния сезон, когато повечето от местните жители, заети в туристическия бранш през лятото, остават без работа и се нуждаят от разнообразяване на социалния си живот.

Народно читалище „Месемврия-2015“ успя да създаде редица интересни и полезни занимания както за децата, така и за възрастните. Организират се различни клубове по интереси – рисуване, приложни изкуства, изучаване на чужди езици, танци и други. Голяма гордост за читалището е сформираната детска театрална школа, която вече има своите изяви. През месец май 2018 г. бе представен спектакълът  „Огнивото“ под ръководството на режисьора Николай Бояджиев, в който малките таланти на Несебър показаха завидно майсторство. Макар и в малка зала, децата показаха, че за изкуството няма граници и предели.Mesemvria

Малката зала на Народно читалище „Месемврия-2015“ на ул. „Христо Ботев“ 10А (бившият клуб Red Harp) неведнъж е приютявала известни личности. Макар и пред малка аудитория, своите произведения тук са представяли известни български автори. Така например книгата на проф. Петър Куцаров "Притезки от вулята на Еркеч" - изключително интересно и полезно четиво за всеки един българин, което той представи лично пред любознателната аудитория.  В изданието са описани уникалните песни, традиции и документи от историята на с. Еркеч (днешно Козичино). Дава се отговор на въпроси като: връзката на еркечани с древните българи, що е вуля, притезка, еркечко миро и много други.vulya2

Организират се и множество киновечери, беседи на различни общественозначими теми, както и станалият известен вече „Клуба на пътешественика“, който запознава присъстващите с различни дестинации от цял свят.

Особено значим гост не само за читалището, но и за целия Бургаски регион, бе посещението на световноизвестния астроном проф. Димитър Съселов, чийто звезден път тръгва от малкото градче Несебър. Астрономът Димитър Съселов завършва прогимназия в Несебър и ГПАЕ "Гео Милев" в Бургас. Следва във Физическия факултет на Софийски университет. През 1980 г. получава покана от Световната астрономическа асоциация за специализация в университета в Торонто, Канада. През 1998 г. е поканен за професор в „Харвард“, понастоящем е директор на Харвард-Смитсониън център по астрофизика и на новия мултидисциплинарен център Origins. При своето гостуване в Народно читалище „Месемврия-2015“, той изнесе изключително интересна беседа на тема „Обитаеми планети в нашата галактика“. С любопитни факти и нагледен материал, той заинтригува публиката в препълнената зала, като голяма част от тях бяха ученици от местното училище и специална група от ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – гр.Бургас. Основното занимание на учения в момента е издирването на планети извън Слънчевата система, които са около други звезди и са подобни на Земята. Има вероятност и на тях да е възникнал живот и в следващите 5-10 години учените от екипа на проф. Димитър Съселов се надяват да го открият. Затова гостуването на учен от такъв световен мащаб бе толкова впечатляващо и уникално за малък град като Несебър.  i61

По инициатива на членовете на читалищното настоятелство са гостували и други български и световни известни личности, които със своите лекции и беседи обогатяват културния живот в Несебър.

Народно читалище „Месемврия 2015“ – Несебър отделя внимание не само на значими културни прояви, обогатяващи с информация и знания местното население, но отбелязва по оригинален и изключително забавен начин и редица национални и международни празници.

Стана традиция да се чества народния празни Сирни Заговезни по изключително атрактивен начин. По този повод Народно читалище „Месемврия 2015“ организира маскарад под мотото „Като две капки Боза“. В тази проява местните жители се преобличат като известни музикални звезди и други личности от елита и провеждат конкурс за най-добра песен. Наградите, естествено, следват мотото на хумористичното шоу и са под формата на бутилки с боза, локум и други.

sveti Patrik

Народно читалище „Месемврия 2015“ - Несебър редовно отбелязва и ирландския празник Св. Патрик. Присъстващите задължително са с дрескод зелено, а ирландска музика и зелени напитки допълват атмосферата. Националният празник на Ирландия Св. Патрик се чества от ирландците не само в родната им страна, но и oт сънародниците и техните приятели в редица други страни. За читалище "Месемврия 2015" празникът има и специално значение, защото то е ЕДИНСТВЕНОТО читалище в България, което се помещава в бивш ирландски пъб.

Народно читалище „Месемврия 2015“ - Несебър поддържа връзки с редица читалища от цялата страна. Приятелствата, обмена на опит и гостуванията нарастнаха за изминалите три години и все повече набират сила.  

Предстоят още много вълнуващи прояви, организирани от Народно читалище „Месемврия 2015“. Със своята дейност на територията на малкия град Несебър, читалището допринася за разнообразяване и допълване на културния и социален живот в града, представя една по-различна гледна точка за просветна дейност, каквато всъщност е целта на всяко едно българско читалище. Остава да се включим в този културен поток и да се насладим на всички интелектуални и забавни прояви!

Снимки: mesemvria,com

Автор: Ваня Аврамова

Народно Читалище Месемврия 2015. All Rights Reserved. © 2017